Upplevelser

RESEUPPLEVELSER

Våra resor är framtagna för att både resultera i extremt låga klimatavtryck men också för att ge dig de reseupplevelser som annars brukar vara andedningen till att vi inte kan avstå. Vi vill inte heller beröva dig möjligheten att Instagramma var du varit eller att skicka ett vykort. Vi har därför tagit fram några inspirerande koncept: Fantasiresor, Adressera en politiker, Den finaste platsen, Instant Travel och VR-resor.

Kom till en Only Planetresebyrå och upplev dem själv. Vill du att vi ska komma till en stad nära dig maila oss då!

Vill du se vad andra resenärer har upplevt! Se HÄR


Vill du läsa några resereportage som i grunden förändrat resenärerna! Se här under:

1. Restresa

Fotavtryck: 0

Betyg: 5


Vi var ett tiotal nyfikna och hungriga resenärer som samlades på Willys parkering i Malmö. Mörkret hade redan fallit och i gatlyktornas orange sken syntes en brokig samling människor som pliktskyldigast hälsade på varandra. 


De flesta hade tagit med sig tygkassar, papperspåsar och tomma resväskor. En äldre dam hade knutit fast sadelfickor på sidorna av sin rullator. Förberedelserna måste ha pågått länge, kanske i flera veckor. Jag slog ett öga på min kameraväska och konstaterade att det fanns tillräckligt med plats för en eller annan godsak.


När reseledaren anlände lättade stämningen betydligt och vi delade utan knussel upp oss i mindre grupper. Någon sa sig kunna äta vad som helst. En ung tjej med rastaflätor menade på att hon varit hungrig hela dagen. En annan hoppades på oxfilé, fläskfilé, färska kryddor, exotisk frukt, ostar från hela världen, cocktailtomater från Spanien, ryggbiffar från Brasiliens slätter, nypressad juice från någon lokal fruktgård. Ja, det fanns ingen hejd på hennes förväntningar. En högrest medelålders man berättade om sina fem tonårsbarn som i sista stund hade hoppat av restresan som han bokat sedan länge. Den medelålders mannen tog omgående kommandot.


Reseledaren delade ut en skattkarta till varje grupp. Vi kände oss som nybakade pirater allihop och stämningen steg.


En kort information innan det var dags att frossa i dyrgriparna. Varje år slängs 100 000 ton fräsch och god mat fick vi veta. Matvaruhus, restauranger och matproducenter kasserar dagligen tonvis med färska råvaror och matprodukter som inte ens passerat bäst-före-datum.


Ett förfärat sus gick genom församlingen. Frågorna var många. Men vilken restresa vi lyckats få tag på! De kunniga dumpster-ungdomarna guidade oss till lastbryggor, containrar och förvaringskärl som fanns i området, på bakgårdar, vid industrihamnens karga kajer och på baksidan av matkedjornas lagerlokaler.


Lätt som en plätt och snabba som vinden klättrade ungdomarna ut och in, upp och ner i skattkistorna som visade sig vara fyllda med kulinariska läckerheter och ljuvliga delikatesser. Kasse efter kasse proppades fulla med proviant till vänner, släktingar och kollegor. Eskapaden avslutades i gemensam glädje och gamman och vi fick alla ett recept med oss hem: Koka soppa på sopor.

Min bästa restresa någonsin.

3. Minnesvärd sista minutenresa

Fotavtryck: 0,1

Betyg: 5


Socialförsäkringsdepartementet sponsrade FaroFlygs Sista Minutenresor under sommaren. Enligt pressmeddelandet ville man öppna upp för fattigpensionärer, hemlösa och skitgamla, bortglömda, dementa åldringar att resa lite billigare och dessutom miljösmart.   


När jag väl lyckats beställa min bussresa och registrera mig på kollektivtrafikens hemsida, fått access till Mina sidor, knappat in mitt personnummer, min skostorlek, namnet på min första hund och lösenordet till mina bankkonton, fick jag till slut min QR- kodade biljett och kunde följa med.


Det tog sin tid för medresenärerna att ta sig fram till grillplatsen på en f d campingplats strax bakom en busskur vid E22:an. Några hörde inte, andra såg inte och ytterligare några letade i soptunnorna efter något att stilla sin hunger med.


Väl framme välkomnades vi alla av en trevlig värdinna med ett förflutet i socialtjänsten. Hon la huvudet på sned och talade med babyröst när hon bjöd sällskapet på gratis kaffe och bulle i ett nedlagt skyddsrum. Flera av de mest dementa skrek av skräck eftersom de gick i barndom och fick flashbacks från stämningar under 1940-talet . De fick lugnande tabletter av värdinnan och njöt sedan av sitt kaffe med dopp.


När vi väl stapplat uppför de många trapporna fick vi trängas i ett vindskydd dekorerat med bivaxsljus, vimplar gjorda av matkuponger och vaxade matäpplen från slutet av andra världskriget. Allt ackompanjerades av en raspig stenkaka med Karl Gerhards kluriga kupletter. Värdinnan visade en bakelitradio som fungerade och vi fick lyssna till rapporterna från invasionen av Norge. Flera av de gamla sken upp och ville höra mer. En kvinna med sliten sjal över axlarna frågade hur det gick och jag kunde tala om för henne att Norge idag är ett fritt land.


Därefter skulle vi pyssla tillsammans. Tillverka vårt eget mörkläggningsfönster, laga våra egna ullstrumpor eller koka soppa på dem hörde till favoriterna. När de förkolnade korvarna intagits var det tyvärr dags att åka hem till ensamheten, hemtjänstens matlådor och ingen att dela sina minnen med.

5. Valuta för pengarna! Mutresan
Fotavtryck: 0,2
Betyg: 5

De senaste åren har allt fler företag valt korruption för att marknadsföra sig. All reklam är bra reklam är mottot. De stora bankerna kände sig kränkta av alla mindre lånehajar som visserligen hade skyhöga räntesatser men som satsade på den växande skara av redan skuldsatta kunder.


Telia, Swedbank, försvarsministern och Nordea inspirerade gemene man att efterfråga mutresor. Tusentals vanliga skattebetalare nappade på erbjudandet ”Ta ett lån och få en mutresa gratis” . Även jag ville följa med och bli skamlöst mutad.


Jag fann att storbankerna slogs om mina tjänster och slutligen bestämde jag mig för en överenskommelse om att skriva ett inlägg på min blogg och få en betydande summa insatt på mitt privata konto samt ett frikort på min lokala kemtvätt.


Vi var flera tusen förväntansfulla bankkunder som trängde ut varandra, trampade ner pensionärer och tog oss före i köerna utanför de över 60 bussar som gemensamt hyrts in av Swedbanks direktörer.


Vi lät oss alla förföras av makten, pengarna och livet som mutad redan vid den första drinken. Därefter var det fri bar och ingen hejd på girigheten och de missnöjda minerna. Men snart fick vi ännu mer valuta för pengarna och alla blev glada.


Våra reseledare kunde muta vem som helst och handledde oss pedagogiskt in i den ena härvan efter den andra.


Mer kan jag inte berätta men jag kan säga att fredagsmyset aldrig kommer att bli detsamma. Numera vältrar jag mig i erbjudanden - valsedlar, banklån, bostadsrätter, generaldirektörsjobb, styrelsearvode, vd poster, försäkringserbjudande - till mina sedvanliga Ahlgrens bilar och fredagschips. 

2.  Kanonresa till kanonpris

Fotavtryck: 0,2

Betyg: 5


Försvarsdepartementets Kanonresor (FK Travelling) presenterade i våras flygfria resor. Prinsessan Victoria och statsminister Stefan Löfven hjälpte till med marknadsföringen och poserade i närhet av stridsvagnar för att locka svenskarna att tänka till. Det var inte utan att jag blev nyfiken och ville följa med.


Tåget till Karlskoga var försenat trots påstådd satsning på hållbar infrastruktur. Det var på håret att jag hann ansluta mig till den guidade visningen. AB Bofors och BAE vapentillverkning är en global angelägenhet, det visste jag. Liksom att Sverige är en av de största vapentillverkarna i världen. När nu portarna till Wallenbergs imperium stod öppna var det ju inget man vill missa.


Ett sällskap på i runda slängar femtio personer, varav hälften var civilpoliser, samlades vid säkerhetsgrindarna för grundlig visitation.  I en avskild bunker ombads vi lägga våra mobiltelefoner i ett reflekterande och  aluminiumförstärkt kassaskåp gjutet i svenskt stål.


En skicklig och kunnig militär lät oss följa hela produktionskedjan - från malm till färdig dödsmaskin. Svensk lag tillåter inte försäljning till krigförande länder, men gör ett 100 procentigt undantag för exempelvis Saudiarabien som är världens näst största vapenimportör.


Här fick vi se alla dessa praktexemplar som förkroppsligar svensk ingenjörskonst - stridsvagnar, eldrörsystem, mellan- och tung ammunition, robotar, explosivt krut och patroner i alla storlekar och former. 


Visningen avslutades med en visning av en objektiv och strikt faktagranskad informationsfilm där försvarsministern, statsministern, Wallenberg och Hans Majestät Konungen äter middag med de saudiarabiska prinsarna. En otroligt spännande film som dock saknade statistik på antal produkter som sålts till Försvarsmakten i förhållande till vad som exporterats. Inte heller presenterades grafer på antal döda i Jemen. Det var synd att mordet på journalisten Jamal Khashoggi hade klippts bort.


Efteråt bjöd AB Bofors på en hänförande 3-rättersmeny med specialiteter som Bamses köttbullar, SAABs stridslax och BAEs amerikanska pannkakor med lönnsirap.

4. Fly vardagen

Flyktingresa

Fotavtryck: 0

Betyg: 5


EU- bidrag betalades 2016 ut till Turkiet för att dämpa flyktingströmmen från det krigsdrabbade Syrien. 2016 var det dödligaste året med drygt 5 000 flyktingar som drunknade i Medelhavet. Jämfört med 3 800 under 2015 och 3 300 under 2014. Därefter minskade siffrorna i rapporteringen markant. Nationalstaterna satte gränser och därmed basta.


Nyfikenheten och längtan efter adrenalinkickar ökade samtidigt bland europeer. Allt fler ville pröva lyckan och anmälde sig till en ny typ av företags- och familjeevent i arrangemang av Haters United. EU-bidragen hade definitivt bidragit till Turkiets militär och statsadministration och turistnäringen blomstrade.


Det tog inte lång tid innan överlevnadskurserna blev populära och jag fick efter att ha stått på reservlistan i ett år följa med ett gäng hugade äventyrare.  


Vi vandrade först till det ockuperade Eilat där det flera möjligheter väntade. Vi fick välja om vi ville passera gränsen till Egypten eller Jordanien. I samarbete med Israel garanterades vi säkerhet om vi uppvisade svenskt pass vid kontroll. 


Därefter fortsatte resan längs med det magiska syriska havsbandet tills vi erbjöds en gummibåt som var dåligt pumpad. En familjefar tog tag i saken och försökte blåsa upp båten manuellt, men tyvärr räckte inte krafterna till. Det fanns inga flytvästar och jag oroade mig en stund för alla de glada barn som lekte med de avslitna tamparna. Men föräldrarna menade att de investerat en rejäl slant för att utmana sig själva och lära barnen att bli självständiga. 


Medelhavets välkomnande turkosa hav glittrade framför oss och två starka tonårstjejer puttade ut oss på djupt vatten. I början skojade några till det och simmade bredvid vår farkost för att träna musklerna. Halvvägs över havet föll både barn och kvinnor överbord och drunknade.  Men den som ger sig in i leken får leken tåla.

 

När vi andra väl anlände till turistparadiset i den grekiska arkipelagen väntade infekterat vatten och militärens överblivna mat på flyktinglägret som motvilligt tog emot oss och frågade vilket land vi flytt från. Där träffade vi ett gäng glada tjejer som valt att ha sin möhippa i den stekande solen. Deras gäng var fulltaligt eftersom de var elitsimmare till vardags.

6. All inclusive - lata dagar med PA

Fotavtryck: 0, 4

Betyg: 5 


Ibland kan det vara skönt att stressa ner och bli ompysslad. Därför blev jag extra peppad och nyfiken när jag såg annonsen med rubriken ”Miljösmart för den late”.


Under flera decennier har jag haft resväskan packad och varit beredd att ge mig av vilken sekund som helst. Om någon har många flygpoäng så är det jag och att ha årskort på de stora flygbolagen ser jag som en mänsklig rättighet. 


Men som sagt, ibland behöver även jag bli omhändertagen. Ibland behöver även jag ta en paus från sociala medier och mina underbara följare. Livet som resebloggare kan vara nog så intensivt och slitsamt eftersom det kräver att jag är tillgänglig dygnet runt. 


Så jag ringde upp arrangören för Alternative All Inclusive för att visa mitt intresse. Det visade sig vara en f d marknadsstrateg på det internationella flygbolaget Fukkall  som svarade. En mycket engagerad och generös man som berättade att han sagt upp sig efter det att han fått lanserat ordet ”Miljöklass” som ersättning för det äldre ordet ”Budgetklass”. Han drabbades av en tillfällig flygskam och blev därtill utbränd. Han hade dock vänligheten att erbjuda mig en pionjärresa.


Bara några dagar senare knackade en personlig assistent på dörren som presenterade sig som PA Butler. Det var bara för mig att luta mig tillbaka i soffan och smutta på min GT, pimpad med ekologisk och närproducerad citronskiva. Medan PA fixade till lunchen och lät det dyra vinet luftas passade jag på att informera mina resglada följare om att jag tagit semester.


PA kopplade in en 173 tums LG-teve. Han visade sig vara en riktig rackare på sökord. Medan vi njöt av rostade pinjenötter och flamberad vattenmelon guidade han mig på en jorden-runt-resa. Jag fick besöka diktaturer som Thailand och Dubai. Följa med och snorkla i Barriärreven och se den ena färgglada fisken efter den andra simma med buken upp. På nära håll fick jag se the Big Five, utrotningshotade elefanter, tigrar, lejon, giraffer, flodhästar på en safari i Sydafrika. Känslan av att uppleva den smältande isen i Artic var minst sagt speciell. 


Första dagen avslutades med att jag fick se det absolut sista av regnskogarna längs Amazonas flodbädd. 


Därefter satte PA världen på hold och lagade en god middag. Vi samtalade om livet som globetrotters och fick oss många skratt. Den natten sov jag som ett barn efter det att PA stoppat om mig.